KÖPA VALP

Går du i köpa valp planer?

Här har vi samlat lite nyttiga tips till dig som letar efter din nya familjemedlem

Behöver du hjälp i ditt letande, tveka inte att höra av dig till klubben.

Kontrollera följande:

• Föräldrarnas och övrig släkts höftledsstatus
  • Föräldrarnas och övrig släkts mentala status på MH (Mentalbeskrivning Hund)
  • Övriga rekommendationer enligt RAS för aktuell bruksras
  • Om rasklubben har egen valphänvisning, kolla att kullen ligger med på hemsidan
  • Läs på rasklubbens hemsida för mer statistik och information

Att tänka på vid val av uppfödare:

• Att det är en person som du kan känna förtroende för
  • Be att få träffa BÅDE tiken och valparna hemma hos uppfödaren
  • Att tiken är tillgänglig för valparna under deras första 8 veckor. Det är en viktig del i deras utveckling.
  • Uppfödaren bör ställa frågor och ställa krav på dig som blivande valpköpare. Detta för att såväl måna om sina valpar som att du ska få de bästa förutsättningarna i ditt kommande hundägande.
  •

Var ärlig och tala om vad du vill få ut av din hund. På så sätt kan uppfödaren hjälpa dig att välja en valp som har de bästa förutsättningarna att passa dina önskemål.

Du bör hälsa på uppfödaren och träffa tiken eller båda föräldrarna. Då får du en uppfattning om hur din potentiella valp kan bli.

Vid leverans ska du få

• Svenska Kennelklubbens köpeavtal (skriftligt)
  • Registreringsbevis i Svenska Kennelklubben - valpens identitetshandling
  • Råd angående skötsel och utfodring
  • Eventuellt filt eller leksak
  • Valpen ska vara nybesiktigad (inom 7 dagar före leverans) med veterinärintyg i original
  • Valpen ska vara ID-märkt
  • Valpen ska vara avmaskad
  • Valpen ska vara vaccinerad mot Parvo

Hunddata

Här hittar du all data som finns registrerad för varje individ

Avelsdata

Här hittar du olika typer av hälsodata, tävlingsresultat, exteriördata samt resultat på MH

Du behöver veta antingen hundens registreringsnummer eller dess fullständiga namn.

Statistik Brukshundklubben

Mentalstatus per ras

Här presenterars värden och spindeldiagram för brukshundraser och ett urval övriga raser.

Mentalbeskrivning per kennel

Syftet med diagrammen är att presentera resultaten på ett sätt som ska vara lättare att läsa och tyda för olika intressenter.

Röntgen-och Mh per kennel

Här kan du se andelen höftledsröntgade respektive mentalbeskrivna avkommor för olika uppfödare av brukshundras.