Tävlingsformer

KOPPARBERGS BRUKSHUNDKLUBB

TÄVLINGSFORMER INOM DRAGHUNDSPORT

Nordisk stil

 

Släde

Sprint

I distansen sprint tävlas det i sträckor mellan 5-25 km. Distansen är olika beroende på antalet hundar i spannet. Män som kvinnor tävlar mot varandra. I dessa klasser syns många olika hundraser.

 

Medeldistans

För att sträckan ska räknas som medeldistans krävs det att tävlingen ligger mellan 40-100 km per dag.  Vanligaste hundraserna att köra medeldistans med är polarhundarna samt alaskan huskys och även Scandinavian Hound. Men det finns andra raser som är med och tävlar.

 

Långdistans

Långdistans lopp är krävande och därför krävs det också hundtyper som klarar av det. Det krävs utrustning för att klara av att övernatta ute med hundarna då de flesta långdistansloppen har krav på det. Iditarod är världens längsta långdistanslopp hela 160 mil. Tävlingen har hållits sedan 1973, och sker till minne av den berömda slädhundsexpedition som levererade medicin till Nome 1925.

 

Linkörning

Linkörning är när du åker skidor efter hund. I linkörning med en hund är distansen kortare. Det finns också möjlighet att köra med två hundar och då en längre sträcka.

 

Pulka

I nordiskstil Pulka är det allt från 1-4 hundar som gäller. Pulkastil kort körs med 1-2 hundar medan pulkastil lång med 3-4 fyra hundar. Det finns även medeldistans tävlingar för pulka.

 

Combined

Combined är en klass där föraren tävlar ett heat med pulka och ett heat med lina. Först ett varv (heat) med pulka och sen ska föraren utan assistans koppla av pulkan och koppla hunden till linan från förarens midjebälte och köra det sista varvet.

 

Barmark

 

Linlöpning/Canicross

Canicross/linlöpning är en rolig och fartfylld stil och en av dem stilarna där förare och hund får arbeta hårt. Hunden är kopplad från ett midjebälte som sitter på föraren och därifrån går en lina till hunden.

 

Cykel

Dem flesta av oss har en cykel hemma. Då passar det utmärkt att använda den i cykling med sin hund.

I denna klass är det cykling med 1 hund och herrar och damer tävlar i separta klasser.

Hunden kan anspännas via ett midjebälte som vid linlöpning eller fästa linan i cykeln till hunden.

 

Scooter (kickbike)

I scooter så körs oftast en sparkcykel 1 spann eller 2 spann.

 

Vagn

I vagnklassen används det ett trehjuligt eller fyrhjuligt fordon. Här körs 2, 4, 6 och 8 hundar framför fordonet.

Distanserna ligger oftast på 4-8 km